Jun 112010
 

Toată lumea iubeşte pinguinii. Însă, în ciuda popularităţii lor în regatul oamenilor, puţini ştiu că pinguinii din toată lumea sunt pe cale de dispariţie.

Pinguinii primesc mai puţin atenţie din parte presei decât alte specii ameninţare, precum tigrii, elefanţii, rinocerii sau balenele, însă se află într-un pericol la fel de mare.

Potrivit Listei Roşii IUCN, peste 60% din pinguinii de pe Terra sunt pe cale de dispariţie.

De ce mor pinguinii? Din cauza competiţiei cu oamenii, pe care o pierd. Lupta între specii nu se dă pentru teritoriu, aşa cum se întâmplă în cazul altor animale, ci pe hrană.

Principala ameninţare la adresa pinguinilor este pescuitul excesiv”, spune dr. David G. Ainley, expert în pinguini.

“Toţi piunguinii, cu excepţia celor din Antarctica, al căror habitat este protejat de gheaţă, au fost grav afectaţi de pescuitul în exces al oamenilor. Pinguinii au nevoie de multă mâncare, în apropierea lor”, a explicat cercetătorul.

Doar 4 din cele 18 specii de pinguini trăiesc în Antarctica, dar sunt cele mai cunoscute publicului larg.

Alte ameninţări la adresa frumoaselor păsări sunt distrugerea habitatului de către oameni şi schimbările climatice. Schimbările climatice nu sunt însă, în acest moment, la fel de dăunătoare ca pescuitul în exces.

O specie de pinguin este ameninţată şi de forările pentru petrol. Pinguinul african, care trăieşte pe coasta de sud a Africii, înoată şi se hrăneşte într-una dintre cele mai aglomerate zone portuare ale lumii. Două deversări de petrol din ultimii 20 de ani, 1994 şi 2000, au omorât peste 30.000 de pinguini.

Cercetătorul spune că cei care iubesc pinguinii îi pot salva cerând înfiinţarea unor zone marine protejate, singurul mod de a controla pescuitul.

În plus, Ainley spune că oamenii trebuie să evite să cumpere bibanul de mare provenit din Chile, întrucât acest peşte este şi el în declin, afectând şi populaţiile de balene, foci şi pinguini din zonă.

“Precum pinguinii din filmul Happy Feet, o peliculă excelentă: Nu ne mai mâncaţi peştii!“, spune cercetătorul.

sursa realitatea.net

Peste 60% din pinguini sunt pe cale de dispariţie
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.