Jun 272010
 

Perechile de plămâni obţinute în laborator şi implantate animalelor au funcţionat timp de două ore.

Cercetările pentru “fabricarea” în laborator de ţesut pulmonar au înregistrat un nou succes, un laborator american anunţând că a creat în premieră mondială, în organismul unor şoareci, perechi de plămâni, iar o altă echipă a obţinut un plămân uman miniatural echipat cu un cip electronic, informează Mediafax.

Cercetătorii de la Universitatea Yale au reuşit să creeze perechi de plămâni care au funcţionat pentru perioade cuprinse între 45 şi 120 de minute, folosind celule cultivate in vitro şi implantate apoi pe şoareci.

Specialiştii au păstrat matricea pulmonară conţinând celulele şi structura bronşică, căile respiratorii şi sistemul vascular, care au fost folosite ulterior ca structură de bază pe care au crescut noile celule pulmonare.

Caracteristicile mecanice ale acestor plămâni sunt similare cu cele ale plămânilor naturali şi după ce au fost transplantaţi au fost capabili să asigure schimburile gazoase ale organismului.

Maladiile pulmonare cauzează aproximativ 400.000 de decese anual în Statele Unite ale Americii, iar ţesutul pulmonar este dificil de regenerat.

Singura tehnică actuală de înlocuire a ţesuturilor pulmonare distruse este transplantul, însă această procedură prezintă un risc ridicat de respingere şi de infecţie. Probabilitatea de supravieţuire a pacienţilor pentru o perioadă de 10 ani este de cel mult 20%.

Cercetătorii de la Institutul Wyss de inginerie şi biologie din cadrul Universităţii Harvard au fabricat un plămân miniatural, de mărimea unei gume de şters, echipat cu un cip electronic, folosind celule pulmonare şi vasculare umane.

Acest plămân miniatural va putea fi utilizat pentru a testa efectele noilor medicamente şi ale toxinelor asupra plămânilor umani.

sursa realitatea.net

Plămânii artificiali, la un pas de realitate
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.