Oct 162010
 

Luna trecută am aflat că a fost descoperită o planetă asemănătoare Pământului care ar putea avea condiţiile necesare vieţii, şi care se află la doar 20 de ani lumină. Un grup de oameni de ştiinţă spun însă că Gliese 581g, o lume de trei ori mai mare ca a noastră, s-ar putea să nu existe de fapt.

Afirmaţia devastatoare a fost făcută de un grup de astronomi elveţieni care şi-au exprimat îndoiala legată de cercetarea originală, declarând că ei nu au găsit această planetă după ce au analizat aceleaşi date.

În anunţul de luna trecută, o echipă condusă de dr. Stephen Vogt de la Universitatea California a spus că Gliese 581g se află în zona “Goldilocks” a stelei sale, adică acea regiune din spaţiu unde condiţiile nu sunt nici prea fierbinţi, nici prea reci pentru ca apa lichidă să formeze oceane, lacuri şi râuri.

Planetele care orbitează stelele aflate la mare distanţă sunt prea mici pentru a putea fi observate de telescoape. Aşa că oamenii de ştiinţă analizează oscilaţiile gravitaţionale ale stelelor, care arată dacă o planetă se află în orbită.

Francesco Pepe de la Observatorul Geneva din Sauverny, Elveţia, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă de la Torino, Italia, că o combinaţie de date vechi şi noi, strânse de echipa sa, arată că planeta nu există.

“Dacă ar fi existat un semnal care să corespundă cu Gliese 581g, am fi putut să îl detectăm”, a spus Pepe.

Echipa sa a avut acces la aceleaşi date ca cercetătorii care “descoperiseră” planeta. Măsurătorile de luna trecută arătau patru planete în jurul stelei respective.

Cercetătorii din echipa lui Francesco Pepe au găsit şi ei patru planete care orbitau steaua Gliese 581, însă nu şi planeta asemănătoare Terrei, Gliese 581g.

Francesco Pepe a declarat că nu încearcă să arate că ceilalţi oameni de ştiinţă s-au înşelat şi nici să dovedească că planeta nu există. “Spunem doar că nu am găsit niciun semnal”.

Steven Vogt, liderul echipei care a găsit planeta, a precizat că ei au raportat în mod cinstit informaţiile aflate, cu toate incertitudinile lor. “În 15 ani de vânătoare de exoplanete, cu mii de planete descoperite de echipa noastră, nu am dat greş niciodată”, a spus Vogt.

Presupusa planetă Gliese 581g ar orbita steaua roşie Gliese 581 în constelaţia Balanţei şi s-ar afla la 20 de ani lumină de Terra.

Citeşte mai mult despre Gliese 581g:

A fost descoperită o planetă cu atmosferă şi gravitaţie FOTO ŞI VIDEO

Planeta asemănătoare Pământului ar putea să nu existe
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.