Apr 132010
 

Polonia a pierdut nu numai un preşedinte valoros, ci şi o Primă Doamnă adorată, un exemplu de devotament faţă de familie şi faţă de ţară.

Maria Kaczynska era o figură foarte populară printre polonezi. Mereu implicată, mereu prezentă în societate, i-a fermecat pe ceilalţi cu bunătatea şi compasiunea ei.

Economistă de profesie, Maria şi-a întâlnit viitorul soţ la Institutul Maritim din Gdansk în 1976. Doi ani mai târziu se căsătoreau, iar în 1980 se năştea singura lor fiică Marta.

“Este greu de spus cum se naşte iubirea. Lech era cald, atent. Aveam încredere în el”, a spus ea într-un interviu.

La rândul său, preşedintele a declarat la un moment că la câteva săptămâni după ce a întâlnit-o pe “Marylka” simţea că o cunoaşte foarte bine. “Poţi spune că eram ca două jumătăţi ale unui fruct”, a afirmat el.

Întrebată într-un interviu din ianuarie 2010 dacă se teme de viaţă, Prima Doamnă a răspuns că nu se gândeşte la acest lucru. “Trăiesc momentul. Sunt fericită cu ce este acum. Nu analizez trecutul”, a spus ea.

În anii ce au urmat Maria s-a ocupat în principal de educaţia fiicei sale şi, din când în când, făcea traduceri din limba engleză şi franceză. În 2005 a devenit prima doamnă a Poloniei, iar în cei cinci ani scurşi de atunci s-a implicat activ în societate. Când nu îl însoţea pe preşedinte în vizitele oficiale, se dedica activităţilor caritabile.

S-a ocupat de formarea unei noi imagini a Poloniei în lume. Era pasionată de artă şi îi plăcea să călătorească. În ultima perioadă îşi petrecea majoritatea timpului liber cu cele două nepoate Ewa şi Martyna.

Ea s-a ocupat, printre altele, de organizarea ceremoniile pentru sărbătorirea a 60 de ani de la fondarea UNICEF. În 2008, a semnat un apel pentru a menţine Constituţia neschimbată în ceea ce priveşte apărarea dreptului la viaţă

Maria Kaczynska s-a născut în 1942 la Machov. Tatăl său a luptat în armata lituaniană, iar unul dintre unchii săi a fost executat la Katyn, de poliţia secretă sovietică.

Trupul neînsufleţit al Primei Doamne a Polonie a ajuns marţi la Varşovia, de la Moscova. Maria Katczynska a fost identificată abia la trei zile după accident, pentru că trupul său a fost carbonizat. Fratele său a fost cel care i-a recunoscut verigheta.

Maria Kaczynska a fost întâmpinată cu onoruri militare. Pe aeroport a fost ţinută o slujbă de către înalţii prelaţi ai Bisericii Catolice Poloneze. La sicriul Primei Doamne s-au recules, pe rând, fiica Marta, cumnatul Jaroslaw Kaczynski şi alţi membri ai familiei.

În faţa cortegiului funerar au fost presărate flori. Mii de polonezi au aşteptat pe traseul cortegiului. Sicriul a fost expus public alături de cel al lui Lech Kaczynski.

Lech Kaczynsky şi Maria vor fi îngropaţi împreună, a anunţat, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Jacek Sasin. “Niciunul dintre noi nu-şi poate imagina un alt scenariu decât acesta, cuplul prezidenţial va sta împreună şi vor fi îngropaţi împreună”, a declarat Jacek Sasin. Constituţia poloneză nu are prevederi clare în ceea ce priveşte organizarea unor funeralii comune de stat pentru preşedinte şi prima doamnă, precizează Radio Polonia.

sursa:realitatea.net

Portretul Mariei Kaczynska, o Primă Doamnă adorată de către polonezi
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.