May 152010
 

Deşi a raporat în primul trimestru al anului cea mai mare creştere din UE, Portugalia a instituit noi taxe şi măriri ale impozitelor, pentru a-şi reduce deficitul bugetar, dar şie pentru a proteja moneda unică.

Portugalia strânge şi ea cureaua! Premierul Jose Socratesa anuntat un pachet dur de măsuri de austeritate, menite să înjumătăţească deficitul bugetar, în următorii doi ani. Practic, guvernul de la Lisabona a instituit ceea ce populaţia numeşte deja “taxe de criză”, pe care le vor plăti şi salariaţii, dar şi marile companii.

Portugalia reduce salariile din sectorul bugetar cu 5%. Totodată, creşte cu un procent TVA-ul, care va fi de acum încolo de 21%, şi cu 1,5% impozitul pe venit. Cât despre firme, companiile care au un profit anual de peste două milioane de euro vor plăti un impozit de 27,5% – cu 2% peste nivelul actual.

Portugalia încearcă astfel să-şi reducă deficitul bugetar de la 9,4% din PIB, cât a fost în 2009, la 7% anul acesta şi 4,6% anul viitor. În următorii patru ani, Portugalia îşi propune să facă economii de 11 miliarde de euro.

După ce a anunţat măsurile de austeritate, premierul portughez, Jose Socrates, a precizat că ele sunt absolut necesare, pentru protejarea ţării, a Europei, dar şi a monedei unice europene. Întrebat de ce şi-a încălcat promisiunea că nu va mări taxele, şeful guvernului de la Lisabona a răspuns că lumea s-a schimbat, şi încă destul de mult, în ultimele două săptămâni.

Portugalia este cea de-a patra ţară din zona euro, care impune măsuri dure de austeritate, după Spania, Grecia şi Irlanda. Sindicatele portugheze au condamnat însă noile taxe, care în opinia lor vor duce la sărăcirea populaţiei. Portugalia a luat aceste măsuri, după ce a raportat în primul trimestru al anului o creştere economică de 1% – cea mai mare din Uniunea Europeană.

sursa:realitatea.net

Portugalia a anunţat un pachet dur de măsuri de austeritate
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.