Dec 172010
 

Ce a avut România şi nu a avut Irlanda? se întreabă presa irlandeză, în legătură cu investiţia Intel, câştigată până la urmă de ţara noastră. Cotidianul local Independent oferă şi câteva răspunsuri: absolvenţi bine pregătiţi în IT şi condiţii financiare bune.

Pierderea unei investiţii Intel în favoarea României, după ce autorităţile de la Dublin nu au putut asigura gigantului ITamerican suficienţi absolvenţi bine pregătiţi şi condiţii financiare atractive, a alarmat mediul academic şi deafaceri din Irlanda, potrivit cotidianului localIndependent, citat de Mediafax.

Cele 200 de slujbe asigurate de proiectul Intel vor merge în România, notează Independent, chiar dacă pe lista restrânsă cu locaţii avute în vedere pentru investiţie s-a aflat şi Irlanda.

România a asigurat un număr mai mare de absolvenţi IT şi, posibil, un pachetfinanciar, constând din scutiri de taxe şi altă natură, mai atractiv decât Irlanda.

Intel Corporation a deschis în noiembrie, la Bucureşti, un centru de cercetare şi dezvoltare software, în urma unei investiţii în valoare de câteva milioane de euro, reprezentând primul proiect greenfield realizat de compania americană în acest sector în Europa.

În Europa, Intel are 19 astfel de centre de cercetare, iar la nivel mondial 50 de laboratoare în 20 de state.

Asigurarea investiţiei pentru noul centru ar fi reprezentat un stimulent pentru cercetare la divizia Intel din Irlanda, unde, în prezent, sunt angajaţi aproximativ 5.000 de persoane, majoritatea în producţie.

O parte mai mică, dar în creştere, din totalul angajaţilor este implicată în cercetare.

Irlanda a pierdut investiţia pentru că nu a putu garanta Intel suficienţi absolvenţi din domeniul IT care să întrunească cerinţele grupului, au afirmat surse apropiate situaţiei pentru Independent.

Dezvăluirea motivului pentru care a fost pierdut proiectul a cauzat îngrijorare. Atât Confederaţia Angajatorilor şi Afacerilor din Irlanda, cât şi Academia de Inginerie au avertizat că acesta este un “semnal de alarmă” şi au afirmat că au existat şi alte cazuri de locuri de muncă pierdute din cauza deficitului de absolvenţi bine pregătiţi.

Un studiu recent al confederaţiei angajatorilor, derulat în rândul a 340 de companii, a evidenţiat că 25% din aceastea au întâmpinat dificultăţi în recrutarea de absolvenţi cu pregătire adecvată. Două treimi din cei nemulţumiţi au indicat activităţi din domeniul ingineriei.

Academia a cerut guvernului de la Dublin să abordeze cât mai rapid problema standardelor foarte scăzute la disciplina matematică din şcolile irlandeze.

sursa realitatea.net

Presa irlandeză: De ce a ales Intel România şi nu Irlanda
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.