Nov 182010
 

Antimateria era folosită de către Căpitanul Kirk din Star Trek pentru a fi propulsat printre stele. Acum, a devenit în sfârşit realitate, după ce oamenii de ştiinţă de la CERN au reuşit să capteze primul atom de antimaterie.

Echipa de cercetători a putut “prinde” 38 de atomi de anti-hidrogen într-un laborator, pentru o fracţiune de secundă.

Experimentul nu duce la crearea motoarelor warp din Star Trek, momentan, însă ar putea oferi nişte răspunsuri interesante despre natura şi originile Universului.

Antimateria este oglinda materiei. Atomii normali sunt alcătuiţi din nuclee încărcate pozitiv, orbitate de electroni încărcaţi negativ. Antimateria este făcută invers. Atomii au nuclee negative şi electroni pozitivi.

Când materia şi antimateria se întâlnesc, se anihilează instantaneu una pe cealaltă, eliberând energie.

Antimateria a rămas doar la nivelul SF de când a fost teoretizată de fizicianul britanic Paul Dirac, în 1931. Până acum.

Un reactor de antimaterie alimentează nava USS Enterprise din serialul SF Star Trek, în timp ce o bombă din antimaterie ascunsă sub Roma joacă un rol important în cartea şi filmul lui Dan Brown, Îngeri şi Demoni.

În mod teoretic, un singur gram de antimaterie ar conţine mai multă energie destructivă decât cea mai mare bombă nucleară cu hidrogen. Oricum, crearea şi deţinerea chiar şi a unei cantităţi infime de antimaterie este atât de grea şi de scumpă, încât şansele de a fi folosită ca o super-armă sunt extrem de îndepărtate.

Noua cercetare, publicată joi în revista Nature, i-a implicat pe cercetătorii de la CERN, Geneva.

Folosind aparatul Alpha (Anti-hydrogen Laser Physics Apparatus), oamenii de ştiinţă au răcorit antiprotoni încărcaţi negativ, versiunea-oglindă a nucleului de hidrogen, şi i-au îndesat într-un nor de 20mm lungime şi 1,4mm lăţime.

Aceşti nori de particule au fost introduşi apoi într-un nor rece similar de pozitroni, electroni din antimaterie. Aceste două tipuri de particule s-au combinat pentru a forma atomi de antimaterie de hidrogen,care au fost capturaţi cu succes de un câmp magnetic pentru o fracţiune de secundă.

În trecut, au mai fost creaţi atomi de antimaterie care însă au dispărut aproape instantaneu.

Experimentele cu antimateria i-ar putea ajuta pe cercetători s-a rezolve misterele universului.

Când Big Bang a dat naştere Universului acum 13,7 miliarde de ani, au fost create cantităţi egale de materie şi de antimaterie, cred oamenii de ştiinţă. Dar cosmosul este dominat azi de materie, iar cercetătorii se întreabă unde a dispărut antimateria.

Echipamentul Alpha de la CERN

Primii atomi de antimaterie, captaţi de oamenii de ştiinţă de la CERN
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.