Apr 292010
 

Profesorii rămaşi fără ore ca urmare a mutării clasei a IX-a de la liceu, ar putea preda şi la gimnaziu pentru completarea normelor.

Noua structură a liceului de trei ani, poate înseamna mai puţine ore la catedră pentru unii profesori, însă “nu se pune problema ca dascălii să-şi piardă normele. S-au făcut estimări grosiere, iar profesorii titulari din Bucureşti cărora le vor dispărea din numărul de ore, îşi vor completa norma cu ore la gimnaziu“, a precizat Cristian Alexandrescu.

Aceeaşi măsură se va aplica şi în judeţele din ţară, astfel încât cadrele didactice să nu-şi piardă locul de muncă. “În cazul în care se va restrânge postul, profesorul va fi transferat în altă unitate de învăţământ sau îşi va completa norma în altă şcoală“, a explicat inspectorul şcolar adjunct Galaţi, Laura Marin.

“Problema transferului cadrelor didactice de la liceu la gimnaziu este că există o poziţie refractară şi elitistă, în sensul că profesorul de la liceu consideră postul său mai prestigios decât cel de la gimnaziu. Însă prin formarea profesională, toţi profesorii sunt la fel”, a conchis Melania Mandas Vergu.

Profesorii de gimnaziu sunt pregătiţi să predea şi materie de liceu

Transferul clasei a IX-a de la liceu la gimnaziu se va face atunci când sistemul de educaţie va fi pregătit, iar calculele Ministerului Educaţiei arată că această măsură ar putea fi aplicată în anul 2013.

“Un sistem pregătit înseamnă o infrastructură bine pusă la punct. De asemenea, trebuie să se ţină cont şi de faptul că programa  şcolară şi manualele anuale de acum nu vor mai fi la fel cu cele de peste trei ani“, a declarat pentru REALITATEA.NET inspectorul şcolar general Bucureşti, Cristian Alexandrescu.

Profesorii de la gimnaziu au pregătirea să predea materiile din programa clasei a IX-a, spun reprezentanţii ministerului. “Cu excepţia celor care au terminat şcolile pedagogice de trei ani, toţi profesorii sunt pregătiţi să predea la orice clasă. Dascălii de gimnaziu şi de liceu au studii egale, salarii egale şi aceleaşi condiţii de muncă, nu există diferenţe între ei“, a declarat consilierul ministrului Educaţiei, Melania Mandas Vergu.

Noua lege a Educaţiei propusă de Daniel Funeriu a fost aprobată luni, 12 aprilie 2010. Aceasta prevede o nouă structură a sistemului de învăţământ preuniversitar. Clasa pregătitoare de la grădiniţă se mută la învăţământul primar, iar clasa a IX-a se mută la gimnaziu. Bacalaureatul va avea trei probe scrise, iar admiterea la liceu se va face pe baza unui portofoliu educaţional.

sursa:realitatea.net

Profesorii de liceu rămaşi fără ore vor fi transferaţi la gimnaziu
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.