Feb 012011
 

Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta avertizează că proiectul de dezvoltare a plajei din Sulina, care a declanşat procedura de infringement în cazul României nu este singular, la nivelul Deltei Dunării existând zeci de alte proiecte de construcţie care nu întrunesc condiţiile prevăzute de Regulamentul de urbanism pentru Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta (SDD) consideră că iminenţa trecerii la etapa contencioasă a procedurii de infringement declanşată de Comisia Europeană nu reprezintă o surpriză, având în vedere haosul în construcţiile din Delta Dunării.

SDD semnalează într-un comunicat de presă o situaţie extrem de îngrijorătoare care poate avea efecte deosebit de grave asupra Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, sit al patrimoniului mondial UNESCO. Este vorba despre netranspunerea în legislaţia locală a HG nr. 1516/2008 privind aprobarea Regulamentului-Cadru de urbanism pentru Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Documentul instituie reguli clare privind regimul construcţiilor pe teritoriul rezervaţiei, urmârind dezvoltarea durabilă a zonei şi protejarea tradiţiilor şi a patrimoniului local.

“Puterea politică a administrat Deltei Dunării un binecunoscut cocktail mortal: a pus taxe şi a repartizat resursele clienţilor săi politici de comision! Nimic din ce s-a promis la începutul de mandat sau în faţa instituţiilor europene nu s-a obiectualizat în Delta Dunării! Reconstrucţie ecologică în Lunca Dunării şi în Delta Dunării NU; sistem integrat de management al gunoiului NU (gunoaiele se ard sau se aruncă direct în apă); Regulamentul Cadru de Urbanism pentru Rezervaţia Delta Dunării NU; peştele se braconează în proporţie de 70% şi nici un braconier NU este condamnat; turismul NU este sustenabil; NU există hartă cadastrală a Deltei Dunării; Noua Lege a Rezervaţiei NU este avizată de doi ani; Grupul de lucru pe fonduri europene practic NU funcţionează, vânătoarea NU este interzisă (se practică în aproape două treimi din suprafaţa Deltei Dunării), conducerea Rezervaţiei NU este independentă (guvernatorul este subordonat politic preşedintelui CJ Tulcea şi avizează la ordin concesionari către clienţi ai CJ) şi lista ar putea continua pe o pagină de ziar…
Bunăoară, faptul că România e la un pas de a fi dată în judecată de către Comisia Europeană pentru nişte construcţii de lemn de pe plaja de la Sulina care ameninţă volbura de nisip mi se pare cel mai mic rau care i s-a putut întâmpla Deltei Dunării! Cred însă că mai există un DA de care ne putem agăţa! Cum Delta este patrimoniu mondial sub egida UNESCO, sunt sigur că o guvernare UNESCO militarizată pentru acest Ateneu verde al Europei ar fi singura soluţie a prezervării acestei minuni verzi” afirmă Liviu Mihaiu, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta.

Potrivit prevederilor Regulamentului, administraţiile locale erau obligate să modifice planurile de urbanism, conform noilor prevederi, până în luna iunie 2010. Până în momentul de faţă, nicio localitate de pe teritoriul Rezervaţiei nu s-a conformat în acest sens. Responsabilitatea pentru această situaţie revine atât consiliilor locale, cât şi Consiliului Judeţean (CJ), care are datoria de a controla aplicarea documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism, precum şi armonizarea proiectelor de dezvoltare cu prevederile legislative.

Argumentul invocat de consiliile locale din Deltă şi de CJ Tulcea pentru netranspunerea Regulamentului este lipsa fondurilor necesare actualizării planurilor de urbanism. SDD reaminteşte administraţiilor locale şi judeţene că responsabilitatea financiară pentru transpunerea regulamentului revine, potrivit legii, deopotrivă, autorităţilor publice centrale, dar şi judeţene şi locale. SDD constată lipsa de iniţiativă şi de voinţă politică a autorităţilor din Delta Dunării pentru găsirea de soluţii financiare, în conformitate cu prevederile legii. Transferarea responsabilităţii exclusiv către Ministerul Dezvoltării este ilegitimă.

SDD avertizează că această situaţie are repercusiuni atât asupra peisajului cultural, cât şi asupra valorii naturale a Deltei Dunării. Reamintind că statutul construcţiilor de orice natură, de pe teritoriul Rezervaţiei este în momentul de faţă nerespectat şi deci supus legilor bunului plac, SDD solicită autorităţilor cu responsabilităţi în această zonă (Consiliile locale, Consiliul Judeţean Tulcea, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Mediului şi Inspectoratului de Stat în Construcţii) să ia, în cel mai scurt timp, toate măsurile care se impun pentru transpunerea legislaţiei şi modificarea corespunzătoare a planurilor de urbanism.

Asociaţia precizează că va trimite o scrisoare oficială pentru semnalarea situaţiei trimisă către Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.

sursa realitatea.net

Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)