Jun 172010
 

CCR, insituţia care a jucat un rol major în deciziile politice ale ultimilor ani, şi-ales astăzi cel de-al şaselea preşedinte de la înfiinţarea instituţiei, în 1991. Plenul Curţii s-a reunit în formaţie completă de nouă judecători. Puterea are majoritatea în Curte - cinci voturi, de altfel exact numărul celor care au votat pentru Zegrean. Pe 24 iunie Curtea Constituţională se va pronunţa asupra constituţionalităţii tăierii pensiilor şi salariilor. Augustin Zegrean a fost în 2007 propus de preşedintele Traian Băsescu. Citeşte mai multe despre cine este noul preşedinte al CCR.

Zegrean este noul preşedinte al Curţii Constituţionale / FOTO: Curtea Constituţională
Acelaşi subiect pe REALITATEA.NET »
Ion Predescu a fost numit preşedinte interimar al CCR. Mandatul lui Ioan Vida a expirat
Petre Lăzăroiu a depus jurământul pentru un nou mandat de judecător la CCR
Megascandal cu înjurături la Curtea Constituţională
Cine este noul preşedinte al Curţii Constituţionale
Năstase: Oare Băsescu se mai uită în oglindă?

Augustin Zegrean este noul preşedinte al Curţii Constituţionale. Fostul parlamentar PD, intrat în Curte în 2007 pentru un mandat de nouă ani, la propunerea preşedintelui Băsescu, a câştigat astăzi alegerile pentru şefia instituţiei, după ce a primit 5 voturi “pentru”, 3 “împotrivă”, iar un vot a fost anulat. Zegrean îl succede în funcţie pe judecătorul Ioan Vida, al cărui mandat a expirat.

Puterea avea majoritatea

După recentul scandal, soldat cu înjurături între fostul preşedinte Ioan Vida şi cel interimar, Ion Predescu, Curtea Constituţională şi-a ales astăzi noua conducere, având treimembri la început de mandat. Toţi ai Puterii. Petre Lăzăroiu a fost reconfirmat de preşedintele Traian Băsescu, în timp ce Iulia Motoc a fost desemnată de Senat, la propunerea UNPR, iar Ştefan Minea, de Camera Deputaţilor, susţinut de PDL.

Judecătorii desemnaţi de Putere: Petru Lăzăroiu, Iulia Motoc, Ştefan Minea, Augustin Zegrean şi Puskas Valentin Zoltan.

Judecătorii Opoziţiei: Ion Predescu, Aspazia Cojocaru, Tudorel Toader, Acsinte Gaspar.

Alegerea noii conduceri a Curţii Constituţionale are loc în contextul în care pe 24 iunie, aceasta va judeca soarta salariilor şi pensiilor bugetarilor, urmând să se propunţe pe constituţionalitatea legilor de austeritate asumate de Guvernul Emil Boc.

De altfel, rolul pe care ar urma să-l joace Curtea Constituţională fusese anticipat încă de acum o săptămână de preşedintele Traian Băsescu, la depunerea jurământului de către Petre Lăzăroiu. “Doresc mult succes tuturor judecătorilor Curţii Constituţionale, mai ales că, în mod cert, în perioada următoare, veţi avea de luat decizii extrem de importante pentru ieşirea din criză a României”, spunea atunci preşedintele.

Curtea Constituţională a făcut legea în ultimii ani

Cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale au avut destul de multă treabă în ultimii ani. Iar unele dintre deciziile magistraţilor au decis soarta României.  În 2007 au dat aviz negativ pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Parlamentul nu a ţinut cont de acest aviz, dar Băsescu şi-a recâştigat mandatul la referendum. Guvernele Boc au fost şi ele cliente fidele ale Curţii în ultimii ani, mai multe decizii ale acestora fiind declarate neconstituţionale.

Dar cel mai important moment jucat de CCR l-a reprezentat probabil, validarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale în iarna anului trecut, atunci când a respins contestaţia depusă de PSD şi l-au validat pe Traian Băsescu drept câştigător al unui al doilea mandat prezidenţial.

Alte decizii controversate în aceşti ani ale CCR se leagă de declararea drept neconstituţională a vechii legi a CNSAS, mai nou a Legii ANI şi a Legii lustraţiei.

sursa realitatea.net

Puterea şi-a impus omul la Curtea Constituţională: Augustin Zegrean este noul preşedinte
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.