Jun 282011
 

 

Sute de specii noi au fost descoperite în Filipine, inclusiv o stea de mare bizară care să hrăneşte cu lemn scufundat, dar şi un rechin “gonflabil”, care se umflă cu apă pentru a speria prădătorii.

 

Oamenii de ştiinţă au înfruntat lipitorile şi mulţimea de creaturi veninoase din munţii şi apele din Filipine, pentru a descoperi peste 300 de specii noi: sute de insecte şi păianjeni, peste 50 de melci de mare frumos coloraţi şi mai multe tipuri de corali ţepoşi.

Cercetătorii de la Academia de Ştiinţe din California şi colegii lor de la Universitatea din Filipine şi de la Muzeul Naţional din Filipine, au mers într-o expediţie de 42 de zile, în această primăvară, în insula Luzon, cea mai mare din arhipeleagul filipinez, precum şi în apele înconjurătoare.

Expediţia, plină de pericole, a încununat eforturile lor cu rezultate incredibile.

Printre descoperiri se numără o cicadă care “râde”, un peşte care seamănă cu un vierme şi se ascunde printre corali, dar şi o nouă specie de rechin “gonflabil”. Acesta îşi umple stomacul cu apă pentru a se umfla cât poate de mult, în speranţa că îşi va speria inamicii. În plus, acest tip de rechin se princepe de minune la camuflare.

Unul dintre noii arici de mare descoperiţi este foarte mic – se numeşte arici de mare bob de mazăre, pentru că… este cât un bob de mazăre“, explică cercetătorul Terrence Gosliner, de la Academia de Ştiinţe din California şi liderul expediţiei.

Aceste descoperiri susţin teoria potrivit căreia Filipinele sunt una din cele mai importante zone de pe Pământ, din punct de vedere al biodiversităţii. Cercetătorii chiar sugerează că apele din Filipine găzduiesc mai multe specii decât în oricare altă parte a planetei.

Cercetătorii îşi vor prezenta rezultatele preliminare pe 30 iunie, la Academia de Ştiinţe din California.

 

Money

MONEY.ro

 

Rechinul “gonflabil”, descoperit în Filipine, alături de alte 300 de specii FOTO
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.