Mar 312010
 

Tuberculoza, suicidul, hepatitele sunt bolile sărăciei în România. În ultima perioadă, medicii au constatat o creştere a incidenţei bolilor cauzate în mod direct sau indirect de sărăcie.

Alimentaţia proastă, condiţiile de igienă din ce în ce mai deficitare sunt doar câteva din cauzele care fac ca România să fie printre primele locuri în UE, în ceea ce priveşte bolile sărăciei. “Putem vorbi de o creştere a patologiei legată de sărăcie”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, Spitalul Clinic de Urgenţă.

O rată a incidenţei de 120 de cazuri de tuberculoză la 100.000 de locuitori plasează România pe un loc fruntaş în rândul ţărilor europene în ceea ce priveşte incidenţa acestei boli. Specialiştii susţin că tuberculoza nu este doar o problemă medicală ci şi o problemă socială. “Deşi tendinţa răspândirii acestei boli este de scădere, suntem în top la acest capitol. Neglijenţa, starea de igienă şi îngrijire medicală sunt unele dintre cauzele aceste boli cu transmitere”, a declarat dr. Nicolae Galie, de la Spitalul de Pneumologie ”Marius Nasta”  (TBC).

“Pacientul nu se duce la medic. Este o chestiune şi de educaţie. Dacă noi nu suntem civilizaţi şi nu ne prezentăm periodic la controalele medicale, boala este depistată tardiv. Iar până atunci, afecţiunea se poate răspândi la alte 10-20 de persoane”, a mai adăugat Nicolae Galie.

Numărul cazurilor de suicid este în creştere, spun medicii

În România, pe lângă tuberculoză, medicii mai adaugă la capitolul boli ale sărăciei suicidul şi hepatitele. “Când oamenii îşi pierd locul de muncă, când văd că nu au cum să asigure existenţa familiei, mulţi dintre ei recurg la gesturi extreme. Suicidul a fost frecvent în acest an şi merge pe linie ascendentă. Numărul de cazuri suicidale a crescut de la începutul anului cu 10-15%”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru.

România este între primele locuri în lume la numărul de bolnavi cu afecţiuni hepatice severe

Hepatitele apar de cele mai multe ori pe fondul unei igiene deficitare, spun medicii. “Condiţiile de trai s-au înrăutăţit mult. Oamenii nu -şi mai permit să cumpere nici măcar banalul săpun. Iar la acestea se mai adaugă şi faptul că de cele mai multe ori oamenii nu-şi permit să ţină regim sau să -şi ia medicamentele”, a declarat Tudor Ciuhodaru.

sursa realitatea.net

România, fruntaşă la capitolul boli ale sărăciei
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.