Jun 132010
 

România s-a topit sâmbătă, la propriu. Mercurul aproape că a ieşit din termometre. În mai toate oraşele s-au atins temperaturi de peste 40 de grade la soare. Numai în Bucureşti, peste 150 de oameni au căzut pe stradă din cauza caniculei. În încercarea de a scăpa de căldură, oamenii au fugit pe unde au putut pentru a se răcori. Plajele au fost pline, ştrandurile la fel şi nici muntele n-a

Duminică ne  luptăm cu acelaşi val de aer fierbinte, mai ales la câmpie. Doar pe litoral mai sunt maxime sub 30 de grade, doar cu un grad însă sub 30, pentru că în rest avem vârfuri termice, cum e cazul în Bărăgan, şi de 38 de grade.

În Bucureşti, tot caniculă e cuvântul de ordine. 36-37 de grade la amiază şi la disconfortul termic se adaugă şi lipsa norilor şi a vântului.

România se află sub atenţionare cod galben de caniculă. Sâmbătă după-amiaza s-au înregistrat în mai multe oraşe din sud 43 de grade Celsius la soare, iar aerul era aproape irespirabil. Medicii dau sfaturile dintotdeauna: nu ieşiţi în plin soare, beţi lichide multe şi îmbrăcaţi-vă în haine lejere. Românii, însă, riscă şi stau la plajă, cei norocoşi, sau la ştrandurile dintre blocuri, cei care n-au putut fugi din oraşe.

Temperaturile prognozate de meteorologi pentru acest week-end, în jurul a 36 grade, sunt valabile doar dacă staţi la umbră. Sub soare, la nivelul asfaltului, termometrul arăta peste 50 de grade, iar tălpile ţi se încing din primele secunde de stat sub soare.

Peste 150 de oameni au căzut pe stradă numai în Bucureşti, sâmbătă. Nici în ţară n-a fost mai bine. La 12.30, la Braşov temperatura era de 32 de grade Celsius. Puţin, dacă punem la socoteală că maxima zilei era de 35 de grade, mult dacă ne gândim că sunt oameni care de câteva ore lucrează la foc continuu.

Cald afară, iad înăuntru. Cei care au fost nevoiţi să lucreze la bucătărie, de exemplu, abia au făcut faţă căldurii. Bucătarii spun că lângă cuptoare temperatura trece şi peste 50 de grade Celsius.

La ora 14, la kilometrul 0 al Craiovei termometrul arăta 41 de grade. Este mai cald şi mai greu de respirat în această zonă, în special din cauza aglomeraţiei şi a motoarelor încinse ale maşinilor. Aşa că oltenii s-au dus glonţ pe malul Jiului.

Au fost şi români care nu s-au ascuns de soare. Mii de oameni au împânzit litoralul de la prima oară. În Mamaia, de exemplu, plaja a fost plină, iar apa numai bună pentru baie. Şi nu doar plaja a atras turiştii. Parcurile acvatice au fost pline ochi.

Bucureştenii care n-au plecat la mare s-au dus pe Valea Prahovei.

sursa realitatea.net

România s-a topit, la 43 de grade Celsius
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.