Oct 212010
 

Românii care, indiferent de motiv, nu au cotizat la sistemul de pensii ar putea să aibă dreptul să o facă retroactiv, dar doar pentru ultimii cinci ani. Ministerul Muncii a elaborat în acest sens o propunere legislativă conţinând sumele pe care aceştia ar trebui să le plătească pentru a avea pensie, potrivit Mediafax.

Baza lunară de calcul a sumelor datorate de cei care vor să plătească retroactiv pentru ultimii ani şi să beneficieze astfel de vechime în plus la pensie este valoarea unui salariu minim brut pe ţară, garantat în plată, reglementat de legislaţia în vigoare pentru fiecare din perioadele pentru care se solicită asigurarea în sistemul public de pensii.

Cei interesaţi trebuie să plătească între 27,5 şi 31,5% din valoarea salariului lunar minim brut pe ţară, aşa cum a fost el reglementat prin acte normative din 2005 şi până acum, sumă care va fi “actualizată” cu indicele de inflaţie.

Plata sumelor către bugetul de pensii se face fie într-o singură tranşă, fie eşalonat, “dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2010”. “Perioada pentru care, în condiţiile prezentei ordonanţe, se achită contribuţia de asigurări sociale constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii”, se arată în proiectul supus dezbaterii publice de MMFPS.

Facilitatea privind plata retroactivă ar urma să fie valabilă doar până la sfârşitul anului 2010.

Românii care nu au cotizat la pensii ar putea să plătească retroactiv, pentru ultimii cinci ani
Rate this post
Share and Enjoy:
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • Google Buzz
 • LinkedIn
 • MySpace

  One Response to “Românii care nu au cotizat la pensii ar putea să plătească retroactiv, pentru ultimii cinci ani”

 1. Thank you very much for this very useful interior design topic. I have learned a very useful trick as an interior decorator. I will visit your blog again. very useful work and useful blog.

  thank you

  dekorasyoncu tadilat tamirat

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.