Mar 072010
 

Nivelul de folosire a internetului în Europa de Est este mai mic decât cel din Europa Centrală. Cu toate acestea, internauţii est-europeni sunt cei mai activi pe reţelele de socializare. În ultima lună, 59 la sută dintre utilizatorii est-europeni chestionaţi şi-au actualizat profilul pe reţelele de socializare, în timp ce media europeană este de 52 la sută. Pe primul loc, cu cea mai mare rată de implicare este Ungaria, cu 65 la sută, urmată de ţara noastră, cu 61 la sută şi Polonia, cu 56 la sută.

Internauţii din Europa de Est petrec cel mai mult timp într-o sesiune online. 49% dintre cei intervievaţi în Ungaria, Polonia şi România se uită la TV sau la conţinut video online, 44% ascultă radioul în timp real pe internet, 31% descarcă muzică şi 27% se joacă sau pariază online. Cercetarea a fost realizată în 16 ţări europene, pe un eşantion de 32 de mii de utilizatori ai internetului.

Youtube a atins numărul record de 10 milioane de utilizatori unici simultani în timpul unui concert U2transmis în direct pe internet. Twitter, reţeaua prin care mesajele scurte pot fi făcute publice, a ajuns la 50 de milioane de postări zilnice.

Potrivit unui studiu eurostat, în 2009, 38% din gospodăriile româneşti aveau conexiune la internet.Totuşi, ţara noastră era pe penultimul loc în Europa, în ceea ce priveşte accesul la internet, doar bulgarii fiind mai văduviţi de minunile tehnicii moderne. Copiii sunt vulnerabili la volumul imens de informaţie nefiltrată de pe internet. Un singur click desparte informaţiile utile de cele cu caracter violent sau vădit negativ.

Jocul online FarmVille pare să-i fi cucerit fără drept de apel pe internauţi. Sunt peste 100 de milioane de oameni care îşi vizitează ferma virtuală în fiecare lună. Profilul utilizatorilor este alcătuit din adulţi trecuţi de 34 de ani, dintre care mai mult de jumătate sunt femei. E un segment de utilizatori de Internet care n-a mai fost niciodată atât de bine exploatat în domeniul jocurilor online. Creatorii FarmVille spun că tocmai la acest segment s-au gândit şi ei când au făcut un joc accesbil oricui are o conexiune la Internet. Şi nu contează dacă esti la muncă, acasă sau în vacanţă, oricând  poţi găsi  20-30 de minute ca să ai grijă de fermă.

“E un mod mai plăcut de a comunica, din spatele unui monitor, cu prieteni din lume întreagă, având aceleaşi facilităţi fără să baţi drumul pe o vreme nefavorabilă”, susţine Cristi Dorombach. Psihologul Hanibal Dumitraşcususţine, pe de altă parte, că internetul nu poate înlocui interacţiunea directă, ci rezolvă doar nişte probleme pe termen scurt, avertizând asupra pericolului “dependenţei şi al tulburărilor de personalitate”.

Dragoş Stanca, director al F5, divizia new media a trustului Realitatea-Caţavencu, este mai nuanţat: “Internetul nu este doar un mijloc media, prin care oamenii pot să culeagă informaţii sau să de distreze, este un mod de comunicare şi de business, socializarea este o componentă importantă. Aşa cum folosim telefonul mobil din ce în ce mai mult, este firesc să folosim şi internetul. Există şi derapaje, dar nu e cazul să radicalizăm”.

sursa:realitatea.net

Românii se află pe locul doi în topul celor mai activi europeni pe reţelele de socializare
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.