Mar 052010
 

Alte teorii spuneau că dinozaurii au fost omorâţi de puternice erupţii vulcanice sau că au fost victimele unor schimbări climatice preistorice.

Un grup internaţional de experţi a confirmat că un impact cu un corp din spaţiu a dus la extincţia dinozaurilor, după ce au decis că dovezile existente sunt mai mult decât concludente.

Ei au ajuns la un conses după ce au realizat cea mai profundă analiză a dovezilor de până acum. Cercetătorii au renunţat astfel la teoriile alternative precum erupţiile vulcanice mondiale.

Analiza a fost discutată la Conferinţa de Ştiinţă Lunară şi Planetară din SUA.

41 de experţi internaţionali au revizuit studiile de peste 20 de ani pentru a determina cauza extincţiei din perioada Cretacică-Terţiară, acum 65 de milioane de ani.

Extincţia a şters de pe faţa Pământului peste jumătate din speciile existente atunci, incluzând dinozaurii, pterozaurii şi mari reptile marine, făcând loc astfel mamiferelor.

Concluzia cercetătorilor: dinozaurii au murit din cauza impactului Pământului cu un asteroid sau o cometă imensă.

Impactul a trimis în atmosferă o cantitate enormă de praf, a provocat cutremure puternice şi a pornit incendii forestiere în America de Nord, blocând soarele şi omorând jumătate din speciile de pe glob.

“Impactul a provocat cutremure de peste 10 pe scara Richter, care au dus la o groază de tsunami. Sfârşitul dinozaurilor a venit însă când materialul rezultat din impact a fost împrăştiat la viteze enorme în atmosferă. Acesta a băgat planeta în întuneric şi a cauzat o iarnă globală, omorând toate speciile care nu s-au putut adapta la acest mediu înfiorător”, a declarat cercetătorul Joanna Morgan, co-autor al studiului.

Lucrarea a fost publicată în revista Science.

“Arma fumegândă” este stratul de iridium vechi de 65 de milioane de ani care se găseşte în rocile din întreaga lume. Acest metal este foarte rar pe Pământ, dar prezent în toţi asteroizii şi, în mod sigur, a venit pe planeta noastră după o coliziune cu un asteroid gigantic, spun oamenii de ştiinţă.

Geologii au descoperit şi cantităţi masive de cuarţ “şocat”, datând din aceeaşi perioadă. Mineralul este creat în urma coliziunilor cu meteoriţii sau exploziilor nucleare.

Fosilele descoperite arată că a existat o scădere bruscă a numărului de specii animale imediat după impactul cu asteroidul.

Cercetătorii au descoperit şi un crater de 200km lăţime, vechi de 65 de milioane de ani – cauzat de impactul cu un asteroid, la Chicxulub, Mexic. Se pare că asteroidul a lovit Pământul cu forţa a un miliard de bombe atomice de tipul celei de la Hiroshima.

sursa:realitatea.net

S-a confirmat: Dinozaurii au fost exterminaţi de un asteroid căzut în Mexic!
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.