Oct 252010
 

Oamenii îşi vor putea schimba gratuit scandenţa ratei şi îşi vor putea refinanţa fără niciun cost creditele pe care le au la diferite bănci. Mai mult decât atât, creditorul poate percepe numai: comision de analiza dosar, comision de administrare credit sau comision de administrare cont curent, compensaţie în cazul rambursării anticipate, costuri aferente asigurărilor, după caz, dobanda penalizatoare.

Contractele de credit trebuie să conţină informaţii în limba română, care să nu inducă în eroare consumatorii, prin utilizarea unor expresii tehnice, juridice sau specifice unui anumit domeniu financiar bancar, prin utilizarea de prescurtări sau iniţiale ale unor denumiri, cu exceptia celor prevazute de lege sau de limbajul obişnuit.

Potrivit Ordonanţei 50, contractele de credit trebuie să fie redactate în scris, vizibil şi uşor de citit, fontul utilizat fiind Times New Roman, marimea de minimum 10 pixeli, pe hârtie sau pe un alt suport durabil.

În cazul în care contractul este redactat pe hârtie, culoarea de fond a acesteia trebuie să fie în contrast cu cea a fontului utilizat.

În privinţa comisioanelor, pentru creditul acordat, creditorul poate percepe numai: comision de analiza dosar, comision de administrare credit sau comision de administrare cont curent, compensaţie în cazul rambursării anticipate, costuri aferente asigurărilor, după caz, dobanda penalizatoare, alte costuri percepute de terţi, precum şi un comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor.

Ordonanţa 50, mai prevede că banca nu are dreptul să introducă şi să perceapă noi taxe, comisioane, tarife, speze bancare sau orice alte costuri aferente contractului, cu exceptia costurilor specifice unor servicii suplimentare solicitate în mod expres de consumator, neprevăzute în contract şi care nu erau oferite consumatorilor la data incheierii acestuia. Aceste costuri neprevazute vor fi percepute numai pe baza unor acte adiţionale acceptate de consumator.

Potrivit aceleiaşi Ordonanţe, sunt interzise clauzele contractuale care dau dreptul creditorului să modifice unilateral clauzele contractuale fără încheierea unui act adiţional, acceptat de consumator sau fără respectarea procedurii.

De asemenea, este interzisă perceperea unui comision de retragere pentru sumele aferente creditului şi perceperea unui comision, tarif, speză bancară sau orice alt cost, în cazul în care consumatorul doreşte refinanţarea sau reeşalonarea/restructurarea creditului.

De altfel, oamenii îşi vor putea schimba liniştiţi şi fără niciun cost data de scandenţă a ratei. În Ordonanţa 50 se interzice perceperea unui comision, tarif, speză bancară sau orice alt cost în acest caz.

În privinţa dobânzii, aceasta va fi compusă dintr-un indice de referinţă EURIBOR/ROBOR/LIBOR, la o anumită perioadă sau din rata dobânzii de referinţă a BNR, în funcţie de valuta creditului, la care creditorul adaugă o anumită marjă, fixă pe toată perioada derulării contractului.

Proiectul de lege a fost adoptat, în această formă de Senat în şedinţa din 8 septembrie 2010, în calitate de primă Cameră sesizată. El va merge acum la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

sursa realitatea.net

Scadenţa ratei şi refinanţarea unui credit vor fi gratuite. VEZI PREVEDERILE OUG 50
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.