Jun 302010
 

Somonul modificat genetic ajunge la maturitate în 18 luni, în loc de trei ani.

Un somon care creşte de două ori mai repede decât în mod normal este primul animal modificat genetic disponibil pentru hrana oamenilor.

De obicei, somonul din Atlantic nu creşte în timpul iernii şi ajunge la maturitate abia după trei ani.

Dar prin implantarea materialului genetic de la o specie de ţipar, denumită mihalţ, ce creşte pe tot parcursul anului, oamenii de ştiinţă au reşit să facă somonul să ajungă la maturitate în doar 18 luni.

Ei mai speră ca somonul modificat genetic să poată fi crescut la fermele de peşti, pentru a-l lăsa pe cel sălbatic în oceane.

Administraţia pentru hrană şi medicamente din SUA investighează acum dacă acest tip de somon este bun de mâncat. Peştele ar putea ajunge pe rafturile supermarketurilor în mai puţin de un an.

Ecologiştii se tem însă că organismele modificate genetic nu sunt sănătoase pentru oameni şi că somonul modificat în laborator ar putea să se răspândească şi în sălbăticie.

În prezent, doar culturi de tipul porumbului sau al soia sunt disponibile pentru alimentaţia umană. The Daily Telegraph precizează că cele mai multe produse animale din supermarketuri, precum carne, ouă sau lactate, provin de la animale hrănite cu organisme modificate genetic.

Odată ce ai bombardat un animal cu alte gene, ADN-ul lui va fi instabil şi nu există nicio garanţie că nu se va putea reproduce. Este un risc prea mare pentru somonul sălbatic. Un peşte care creşte atât de repede va pierde o parte din calităţile sale”, a declarat Lord Melchett, director la Soil Association, Marea Britanie.

sursa realitatea.net

Somonul gigantic va fi primul animal modificat genetic din farfuria noastră
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.