Apr 252010
 

Solista Operetei, Amelia Antoniu, a început să respire singură de sâmbătă după-amiaza, pacienta fiind deconectată de la aparate. Familia ei discută cu medicii posibilitatea transferării acesteia la o clinică specializată din Viena, unde ar avea şansa recuperării complete a aparatului fonator, necesar femeii pentru a-şi putea continua cariera de soprană. Starea celei de-a doua paciente s-a agravat, medicii fiind sceptici cu privire la şansele acesteia.

Medicii de la Spitalul Universitar au deconectat-o peAmelia Antoniu de la aparate, sâmbătă după-amiaza, pacienta respirând singură, cu un supliment de oxigen, informează Newsin. Cealaltă pacientă internată odată cu solista, Alice Preda, se află încă în stare foarte gravă.

Deşi a fost deconectată de la aparate, Amelia Antoniumai are încă nevoie de îngrijiri medicale, spun medicii. Deocamdată ea nu vorbeşte, pentru că, spun medicii, acesta ar fi un efort prea mare, dar comunică în scris cu famlia.

Alice Preda, pacienta în vârstă de 35 de ani, transferată în stare foarte gravă de la Spitalul CF2 la Universitar, se află încă într-o stare critică, deoarece infecţia i-a afectat organele, iar medicii sunt sceptici cu privire la şansele sale de recuperare.

“Are afecţiuni pulmonare severe, i-au fost afectate organele interne, ficatul şi rinichii. Medicii sunt sceptici în privinţa şanselor sale”, a spus purtătorul de cuvânt al Spitalului Universitar, dr. Bogdan Popescu.

Consilierul ministrului Sănătăţii, Geza Molnar, a declarat că în cazul situaţiei de la CF2 este fără îndoială vorba despre o iatrogenie, situaţie produsă din vina asistenţei medicale.

În cursul zilei de sâmbătă, medicii de la Spitalul Universitar au spus că Amelia Antoniu a trecut de la coma de gradul patru la comă de gradul doi şi poate comunica în scris cu medicii şi familia.

“Starea Ameliei Antoniu este într-o uşoară ameliorare, poate comunica, scrie pe hârtie”, a declarat pentru NewsIn purtătorul de cuvânt al Spitalului Universitar, dr. Bogdan Popescu.

Medicii explică faptul că acest lucru este posibil în cazul persoanelor care sunt în comă indusă de medicamente, şi nu de boală.

“Se apelează la coma indusă de medicamente pentru ca organsimul să nu fie agitat şi să suporte mai uşor boala. Atunci, persoana are o stare de somnolenţă, este foarte liniştită şi când medicamentele încep să-şi încheie acţiunea, persoana respectivă se trezeşte uşor, este conştientă şi, deci, poate să scrie”, a explicat, pentru REALITATEA.NET, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae.

Soţul sopranei a declarat la Realitatea TV că Amelia nu va mai putea avea copii deoarece nu mai are uter.

“Cu siguranţă cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere. Sper să se autosesizeze şi Parchetul. Îmbucurător e că au oprit acest focar, au închis secţia şi au demis managerul”, a declarat soţul Ameliei Antoniu.

Familia Ameliei Antoniu discută cu medicii posibilitatea transferării acesteia la o clinică specializată din Viena, unde ar avea şansa recuperării complete a aparatului fonator, necesar femeii pentru a-şi putea continua cariera de soprană. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Universitar spune că decizia nu a fost încă luată, pentru că riscurile nu au trecut complet şi există riscuri cu privire la transportul acesteia. Medicul a precizat însă că familia este cea care va lua decizia finală.

Specialiştii ne explică şi cum este posibil ca o comă indusă de medicamente să afecteze coardele vocale.

“Atunci când o persoană este în comă, ea este intubată şi, atunci, un corp străin presează pe corzile vocale şi pe laringe. În acest caz, e posibil să apară un edem, o leziune. Dacă este vorba de o intubaţie de lungă durată, pot să apară nişte disfonii trecătoare şi este posibil ca la persoana respectivă să apară răguşeala, iar în acest caz, fiind vorba de o solista de operă, cred că familia vrea să-şi ia măsuri, pentru ca recuperarea solistei să fie integrală”, a precizat şeful CMR, prof. Vasile Astărăstoae.

sursa:realitatea.net

Soprana Amelia Antoniu respiră singură, fără ajutorul aparatelor
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.