Mar 282011
 

 

Stratul de ozon subţiat şi care se afla deasupra Polului Nord va ajunge deasupra ţării noastre la sfârşitul acestei lunii. Radiaţiile solare vor fi extrem de puternice săptămâna aceasta deasupra unor zone din Europa, avertizează experţii unui institut pentru cercetări polare şi marine. Specialiştii dau asigurări că România nu va fi afectată.

 

Românii nu trebuie să se îngrijoreze. Gaura de ozon va afecta mai mult Câmpia Rusă până la Munţii Urali. Specialiştii ne recomandă totuşi să ne protejăm ochii şi pielea.

“Această subţiere e intensă deasupra nord-estului continentului european, Câmpia Rusă şi până la Urali. Deasupra României observaţiile dar şi prognozele nu sugerează ca am avea probleme foarte mari pentru că concentraţiile sunt de ordinul a 300 de unităţi Dobson. O unitate dobson daca am lua suprafaţa în condiţii normale 0 grade Celsius şi la presiunea normală acest ozon stratosferic, am avea un strat de un micron. Adică la 300 ar fi un strat de 3 milimetri în condiţii de 0 grade Celsius. Există nişte efecte, dar uşor contracarate, dar nu e vorba de România e vorba de Câmpia Rusă până spre Munţii Urali. Efecte sunt asupra retinei ochilor şi a pielii expuse. E de preferat ca oamenii să poate ochelari de soare şi să aibă o expunere cât mai mică, care în mod normal e mică acum. Totuşi faţa poate fi arsă de soare într-un ritm mai accelerat, dar nu ceva spectaculos. Acest stat de ozon se crează şi se distruge prin procese permanente. Aceste procese depind de caracteristicile fotochimice ale aerului, de fronturile atmosferice. Această diminuare a fost centrată deasupra Polului Nord, dar datorită circulaţiei atmosferei anomaliile, concentraţiile scăzute  au fost deviate asupra nord-estul continentului Eurasiatic”, a declarat Roxana Bojariu, climatolog la ANM.

O porţiune foarte mare cu deficit de ozon s-a format deasupra Polului Nord, iar oamenii de ştiinţă avertizează că acest fenomen va afecta atât Scandinavia, cât şi Europa de Est în jurul perioadei 30-31 martie.

Stratul de ozon a fost detectat pentru prima dată de o reţea internaţională ce cuprinde 30 de staţii de sol care măsoară ozonul, montate în regiunile arctice şi sub-arctice, coordonate de cercetătorul Alfred Wegener de la Institutul de Cercetări Polare şi Marine.

sursa realitatea.net

 

Specialişti: Gaura de ozon are efecte asupra ochilor şi pielii. Românii nu vor fi afectaţi
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.