Jun 132010
 

Razele solare din ce în ce mai agresive impun o protecţie solară corespunzătoare pentru a ne asigura sănătatea pielii. Medicii ne învaţă mici trucuri: ce alimente şi ce medicamente trebuie evitate înainte de a merge la plajă, sau dărâmă mituri precum faptul că utilizarea uleiului de măsline la plajă ar fi benefică . În plus, mai spun specialiştii, soarele poate agrava anumite afecţiuni ale pielii, dar tot el este şi tratament pentru alte boli cutanate.

Razele solare ultraviolete sunt din ce în ce mai agresive, din cauza faptului că nu mai sunt filtrate corespunzător de stratul de ozon care s-a subţiat, spun medicii. Din această cauză, protecţia solară devine esenţială pentru a ne putea apăra pielea de arsuri sau chiar cancer cutanat.

„Trebuie să luăm nişte măsuri de precauţie esenţiale. În primul rând, nu este recomandat să ne expunem la soare în intervalul orar 11-16. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci trebuie să avem o vestimentaţie adecvată – haine subţiri din bumbac pe toată întinderea corpului, pălărie şi ochelari de soare. De asemenea, este esenţială folosirea cremelor de protecţie solară”, a declarat, pentruREALITATEA.NET, prof. univ. dr. Anca Zbranca, medic primar dermatolog la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi.

Cum alegem corespunzător cremele de protecţie

Medicul spune că loţiunile şi cremele cu factor de protecţie solară (FPS) trebuie alese în funcţie de tipul de piele pe care îl avem fiecare dintre noi. Astfel, persoanele cu pielea foarte deschisă la culoare este indicat să folosească măcar în primele 4-5 zile creme cu factor de protecţie 50, iar ulterior, pot opta pentru un factor de 20 sau 30. Persoanele brunete pot alege de la început o cremă cu FPS 20 sau 30.

Aceste creme le sunt recomandate şi persoanelor care nu fac plajă, dar se expun razelor solare – merg pe jos, conduc maşina. „În aceste situaţii, crema cu factor de protecţie solară se aplică pe zonele care nu sunt acoperite de haine – faţă, mâini”, explică medicul Zbranca.

În cazul în care facem plajă, crema ecran solar este esenţială. „Ne dăm cu crema cu factor de protecţie înainte de a ieşi din cameră, după care, pe plajă, reaplicăm produsul”, recomandă dermatologul.

Specialiştii atrag atenţia persoanelor care iubesc soarele asupra faptului că loţiunile şi cremele autobronzante nu ne apără pielea de razele ultraviolete. „Cremele autobronzante doar colorează pielea, nu ne protejează şi împotriva radiaţiilor. De aceea, crema cu factor de protecţie este esenţială”, explică medicul Zbranca.

Fără ulei de măsline, medicamente şi pătrunjel înainte şi în timpul expunerii la soare

Dermatologul mai spune că la cabinetul de consultaţii s-au prezentat şi persoane care atunci când stăteau pe plajă s-au uns cu ulei de măsline sau bere. “Nu se recomandă uleiul de măsline pe plajă, deoarce se pot produce arsuri solare”, atrage atenţia specialistul.

De asemenea, medicii ne mai învaţă şi alte trucuri, pentru a putea preveni arsurile solare atunci când facem plajă. Spre exemplu, nu se iau medicamente şi nu se mănâncă plante fotosensibilizante înainte de a sta la soare.

„Medicamentele fotosensibilizante precum antibioticele şi cele de chimioterapie nu se administrează înainte de a sta la soare. De asemenea, nu este recomandat să se mănânce pătrunjel ori să se utilizeze anumite produse cosmetice parfumate sau chiar parfum. Toate aceste produse sunt fotosensiblizante, trec în piele şi sub acţiunea razelor ultraviolete produc arsuri la nivelul pielii”, atenţionează prof. univ. dr. Anca Zbranca, de la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi.

Nu în ultimul rând, dermatologii atenţionează că până şi o banală epilare poate produce arsuri solare. Important este ca ea să nu se facă exact înainte de plajă. „Tratamentul de epilare, fie că este cu laser, ceară sau lamă, trebuie să se facă cu câteva zile înainte de a merge la soare. În caz contrar, pot apărea mici infecţii cutanate şi chiar arsuri ale pielii”, spune prof. Zbranca.

Potrivit dermatologului, epilarea cu laser este recomandat să se efectueze cu 10 zile înainte de plajă, cea cu ceară, cu trei zile înainte, iar lama se poate utiliza numai cu o zi înainte, şi nu în ziua respectivă.

Boli agravate de expunerea la soare

Medicii mai atenţionează populaţia că sunt anumite afecţiuni ale pielii care se pot agrava prin expunerea la soare, dar, în acelaşi timp, soarele poate fi şi „tratament” pentru unele boli dermatologice.

„Afecţiunile cutanate preexistente agravate de expunerea la soare sunt rozaceea, lupusul eritematos, dermatita seboreică, herpesul simplex (apariţia unui puseu), unele cazuri de psoriazis şi dermatita atopică, acneea. Acestea sunt numai cele care au o incidenţă crescută în rândul populaţie. O problemă căreia i se acordă maximă importanţă în ultimii ani este cea a cancerelor de piele, cu o incidenţă în creştere, în a căror patogenie expunerea la soare joacă un rol important. De aceea, se recomandă protecţie”, a precizat, pentru REALITATEA.NET, dr. Adriana Diaconeasa, medic primar dermatolog la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti.

Persoanele cu factori de risc pentru cancerele cutanate sunt cele care au în familie astfel de cazuri, cele cu pielea deschisă la culoare şi care au multe aluniţe atipice.

Ce afecţiuni tratează soarele

Sunt însă şi afecţiuni ale pielii sau alte boli în cazul cărora expunerea la soare este recomandată.

„Există afecţiuni dermatologice, cum ar fi psoriazisul sau vitiligo, în care fototerapia este indicată şi eficientă, dacă se efectuează controlat, sub supraveghere medicală şi în lipsa contraindicaţiilor expunerii la ultraviolete. Expunerea necontrolată la soare poate avea efecte nedorite şi de aceea nu se recomandă nici în cazul acestor pacienţi”, precizează medicul Diaconeasa.

Medicii dermatologi nu neagă rolul soarelui pentru sănătate, însă recomandă o expunere prudentă şi raţională.

“Sunt studii internaţionale care arată că cinci minute de plimbare zilnică sunt suficiente pentru sintetizarea vitaminei D. De asemenea, vreau să atrag atenţia părinţilor în ceea ce ce-i priveşte pe cei mici. Copiii sub trei-patru ani nu ar trebui să facă plajă şi, în nici un caz, nu trebuie să stea la soare fără costum de baie”, precizează prof. univ. dr. Anca Zbranca.

Pe plajă, cei mici trebuie să aibă o îmbrăcăminte adecvată – tricou, şepcuţă sau pălărie, eventual ochelari de soare cu filtru UV. „Aplicarea de produse fotoprotectoare cu factor de protecţie mai mare de 15 pentru expuneri de scurtă durată şi mai mare de 30 pentru expuneri mai îndelungate este esenţială. Aplicarea corectă a fotoprotectoarelor se face astfel: în strat gros, cu reaplicare la interval de două ore în cazul expunerilor continue şi imediat după fiecare baie sau transpiraţie abundentă, fără a uita zone sensibile cum ar fi pleoapele, urechile, gâtul, scalpul şi pliurile de flexie – coate, genunchi”, completează dr. Adriana Diaconeasa.

Ştiinţa de a face plajă. Razele solare sunt din ce în ce mai agresive: VEZI TRUCURI DE LA MEDICI
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.