Apr 132010
 

Demisia ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu - asta cereAalianţa Studenţilor din România, dezamăgită de forma în care a fost aprobată noua lege a Educaţiei.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) cere demisia ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, nemulţumită de forma actuală a legii care a fost aprobată, luni, în Guvern.

“În urma consultărilor cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi a dezbaterilor purtate pe proiectul de Lege a Educaţiei, ANOSR se declară stupefiat de caracterul total împotriva studenţilor a ultimei variante de lege înaintată către Guvern. Legea Educaţiei promovează două trasee – emigrare sau reîntoarcerea la activităţi agricole care nu necesită studii superioare”, se arată în comunicatul ANOSR emis presei.

Nemulţumirile studenţilor membri ai alianţei sunt multe, însă printre cele mai importante se numără faptul că ei îşi pierd drepturile de a fi reprezentaţi. Din această măsură, rezultă o alta. “Corupţia universitară în loc să fie combătută este stimulată. Lipsa studenţilor din comisia de etică a ministerului, din comisiile universitare, lipsa unei structuri care să combată acest fenomen, va duce la creşterea corupţiei în mediul universitar”, se precizează în documentul citat.

ANOSR vorbeşte şi despre faptul că suportul financiar acordat studenţilor (subvenţiile) nu mai este garantat prin lege.

Mai mult, “învățământul de stat nu este gratuit, nici măcar pentru studenţii beneficiari ai unor locuri susţinute de stat. Multitudinea taxelor susţinute de lege, lipsa oricăror elemente de asigurare a unei echităţi în accesul şi parcurgerea învăţământului superior, va genera un învăţământ doar pentru cei bogaţi. În România, gradul de acces a celor săraci sau cu o situaţie financiară dificilă la învăţământul superior este cel mai scăzut din Europa. Prin prezentul proiect de lege, această segregare este stimulată”, se mai arată în comunicatul trimis de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

sursa:realitatea.net

Potrivit studenţilor membri ai alianţei, in viziunea Ministerului Educaţiei etnicii români din străinătate nu ar exista, astfel că studenţii basarabeni nu mai primesc nici o subvenţie, bursă sau sprijin din partea statului.

“După un set de dezbateri publice, doar bifate de minister, din care 99% propunerile ANOSR, dintre care peste 50% promise că vor fi introduse în lege, constatăm o ignorare completă a societăţii civile şi un dispreţ real faţă de studenţi”, spune ANOSR.

Studenţii cer demisia ministrului Funeriu
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.