Jun 222011
 

 

Un supercomputer japonez dezvoltat de Fujitsu şi un institut nipon de cercetare a preluat poziţia întâi în topul celor mai tari supercomputere, devansând un sistem chinez care se situa pe locul întâi în noiembrie anul trecut, scrie guardian.co.uk.

 

Supercomputerul K a fost dezvoltat de Fujitsu, se află la Kobe şi dispune de 68.000 de procesoare 8-core, puterea sa de calcul fiind 8,162 petaflopi (8,162 milioane de miliarde de operaţiuni pe secundă). Supercomputerul japonez devansează liderul din noiembrie anul trecut, Tianhe-1A din China, s-a anunţat în cadrul unei conferinţe de supercomputing în Hamburg.

Clasamentul celor mai performante supercomputere din lume este publicat de două ori pe an, în iunie şi în septembrie, iar în 2004 a fost utlima dată când un computer japonez a fost lider.

În Top Zece se află acum cinci sisteme din SUA, câte două din Japonia şi China şi unul din Franţa. China avansează enorm, iar de la ultima ediţie şi până în prezent numărul supercomputerelor din Top 500 a ajuns de la 42, la 62.

Supercomputerul “K” este în plină dezvoltare, iar în 2012 va atinge o capacitate de calcul de peste 10 petaflopi. El va fi utilizat pentru calcule complexe în domenii precum climatologie, meteorologie, prevenirea catastrofelor şi medicină.

Money

MONEY.ro

 

Supercomputerul K: japonezii au din nou cel mai tare computer. VEZI TOP
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.