Dec 292010
 

Un nou studiu realizat de Ministerul Mediului indian arată că nivelul de poluare din Agra, unde se află Taj Mahal, a crescut foarte mult în ultimii ani.

Poluarea a ajuns la un nivel în care emisiile de oxid de azot sunt mult mai mari decât în urmă cu 12 ani. Măsurătorile au fost lansate în 1998 pentru a preveni daune mai mari la Taj Mahal – faţada sa începuse deja să se îngălbenească. Problema a primit atenţie internaţională după ce preşedintele de atunci al SUA, Bill Clinton, a declarat că poluarea a făcut ceea ce 350 de ani de războaie, invazii şi dezastre naturale nu au reuşit – adică să marcheze pereţii superbi ai Taj Mahalului.

Drept rezultat, autoturismele au fost interzise în zone din apropierea monumentului, iar ricşele pe diesel au fost înlocuite cu maşini mai verzi.

Problema persistă, însă, din mai multe motive. Creşterea masivă a populaţiei a dus la mai multe maşini pe străzi, ceea ce înseamnă mai mult combustibil şi mai multe emisii.

Mai mulţi oameni înseamnă şi nevoia de mai multă apă, luată din râul din apropierea monumentului. Fundaţiile din lemn şi-au pierdut astfel umezeală necesară pentru a evita prăbuşirea. În plus, apa este contaminată cu deşeurile fabricilor şi oamenilor.

Construcţiile ilegale şi lipsa regulilor din Agra au avut şi ele un impact negativ.

Taj Mahal a fost construit de împăratul Shah Jahan drept mausoleu pentru a treia sa soţie, care a murit la naşterea celui de-al 14-lea copil. Dragostea sa pentru ea este reflectată în clădire, devenind un simbol al romantismului în întreaga lume.

Oamenii de ştiinţă aplică acum un tratament cu argilă pentru a încerca să menţină albul marmurei şi a îndepărta gălbeneala depusă de poluare.

sursa realitatea.net

Taj Mahal se îngălbeneşte din cauza poluării
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.