Jun 192010
 

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a pierdut procesul cu Emil Boc. Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu l-a dat în judecată, în urmă cu mai bine de un an, pe actualul premier Emil Boc, pe care îl acuză de calomnie, în legătură cu scandalul legat de contractul încheiat de ANRM cu Sterling.

Judecătoria Sectorului 5 a decis, vineri, să respingă acţiunea în care fostul premier Călin Popescu Tăriceanu îl acuză pe actualul şef al Guvernului, Emil Boc, de calomnie şi îi cere 100.000 de lei daune morale, însă decizia nu este definitivă. Liberalul Tudor Chiuariu, care se ocupă de procesul în care Călin Popescu Tăriceanu l-a dat în judecată pe Emil Boc, a declarat vineri pentru NewsIn că va face apel împotriva deciziei Judecătoriei sectorului 5, care a respins acţiunea.

“Vom face apel, hotărârea ni se pare cel puţin curioasă având în vedere că nici măcar domnul Boc nu a spus că afirmaţiile sale calomnioase ar fi adevărate şi că avea dreptul să bată câmpii fiindcă e om politic şi oamenii politici se bucură de o libertate de exprimare mai mare”, a spus Chiuariu.

Fostul ministru al Justiţiei a punctat că trei organisme – Corpul de Control al Guvernului, Comisia de industrii de la Camera Deputaţilor şi Curtea de Conturi – “au stabilit prin rapoarte că persoana fizică – Călin Popescu Tăriceanu – nu a săvârşit vreo neregularitate în legătură cu contractul Sterling”.

“Au mai existat în trecut astfel de hotărâri în cauze dintre oameni politici, dar după părerea mea acea linie de jurisprundenţă şi de hotărâri nu erau similare cu speţa asta în care, o dată, afirmaţiile nu sunt făcute cu bună credinţă şi, în al doilea rând, nu pornesc de la fapte reale necontestate de părţile implicate”, a adăugat el.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu l-a dat în judecată, în urmă cu mai bine de un an, pe actualul premier Emil Boc, pe care îl acuză de calomnie, în legătură cu scandalul legat de contractul încheiat de ANRM cu Sterling. În cursul procesului, cei doi au fost interogaţi de instanţă, la termenul din 24 martie.

Potrivit acţiunii depuse în instanţă, Tăriceanu îl acuză pe Boc că l-a calomniat în legătură cu adoptarea Hotărârii de guvern privind aprobarea actului adiţional nr. 11 la contractul de explorare şi împărţire a producţiei pentru perimetrele XIII Pelican şi XV Midia, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Sterling Resources Ltd.

În acţiune se mai arată că Emil Boc l-a acuzat pe fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu, că a încălcat legea şi că a prejudiciat interesele României, premeditând “o afacere în favoarea unor grupuri de interese”.

“Toate aceste afirmaţii grave sunt mincinoase. Ele aduc atingere reputaţiei mele, imaginii mele publice şi îmi produc un prejudiciu moral. De asemenea, astfel de dezinformări neadevărate, iresponsabile aduc atingere încrederii pe care cetăţenii trebuie să o aibă în sistemul de guvernământ democratic şi în instituţiile statului”, arată Călin Popescu Tăriceanu în acţiunea depusă în instanţă împotriva lui Emil Boc.

Tăriceanu se apără susţinând că hotărârea de guvern 1446/2008 a fost iniţiată de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi “a fost adoptată cu respectarea tuturor prevederilor şi procedurilor legale de către Guvernul” pe care l-a condus în calitate de prim-ministru.

“Actul adiţional aprobat prin HG nr. 1446/2008 înlocuia denumirea veche a contractului (potrivit legislaţiei în vigoare la data încheierii acestuia) – “contract de exploatare si împărţire a producţiei”, cu noua denumire, potrivit art. 31 din Legea petrolului nr. 238/2004 – “acord de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră”. De asemenea, modifica durata convenţiei (de la 25 la 30 de ani), potrivit negocierii dintre părţi, şi elimina o serie de facilităţi fiscale care nu puteau subzista după aderarea României la UE”, mai arată Tăriceanu în acţiunea depusă pe rolul Judecătoriei Sectorului 5.

Fostul premier susţine în acţiune că Emil Boc a făcut aceste afirmaţii cu “rea-credinţă”, deoarece are studii juridice şi “cunoştea că susţinerile sale sunt neadevărate”.

Pe lângă despăgubirile de 100.000 de lei, Tăriceanu cere instanţei să-l oblige pe Emil Boc să publice pe cheltuiala sa hotărârea instanţei în două numere consecutive a două cotidiene naţionale, precum şi difuzarea sentinţei la trei posturi de televiziune.

sursa:realitatea.net

Tăriceanu a pierdut procesul deschis împotriva lui Boc. Fostul premier face recurs
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.