Jun 102010
 

Sloan Digital Sky Survey (SDSS) este un telescop care a reuşit performanţa de a cartografia peste 100.000 de găuri negre supermasive.

SDSS este un telescop de 2,5 metri din New Mexico, iar ultimele date oferite de către observator arată că a reuşit să cartografieze 105.783 de quasari sau centre active ale galaxiilor cu găuri negre supermasive.

Când telescopul şi-a început activitatea, doar 6000 de quasari erau cunoscuţi. Acum există o uriaşă bază de date cu poziţii, culori şi distanţe pentru circa 100000 de găuri negre, cele mai îndepărtate fiind la peste 12,5 miliarde de ani lumină, ceea ce înseamnă că lumina care ajunge la noi este dintr-un univers care avea doar un miliard de ani.

Potrivit discovery.com, acest proiect a fost o schimbare majoră faţă de micile echipe care studiau cerul individual. Datele colectate sunt analizate şi oferite întregii comunităţi astronomice pentru ca un cercetător sau un student să poate folosi în voie aceste catalog gigantic.

Catalogul este realizat de Donald Schneider de la Penn State University şi este publicat de către Astrophysical Journal în această lună, dar poate fi răsfoit online şi pe Arxiv.org.  Misiunea telescopului s-a încheiat, dar membri echipei de la observatorul Sloan vor lansă alte cercetări la fel de importante despre chimia stelelor, exoplanetelor şi a energiei întunecate.

sursa realitatea.net

Telescopul Sloane a descoperit peste 100.000 de găuri negre
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.