Nov 072010
 

Examinarea plămânilor persoanelor fumătoare cu ajutorul tomografului este mai eficientă pentru depistarea cancerului pulmonar decât examinarea cu ajutorul razelor X, permiţând, totodată, reducerea cu 20% a mortalităţii cauzate de această boală, potrivit unui studiu american.

“Însă nu s-a dovedit că această procedură ar avea un efect asupra rezultatului final – mortalitatea cauzată de cancerul pulmonar”, a explicat Harold Varmus, directorul National Cancer Institute din Statele Unite ale Americii, potrivit Mediafax.

Deşi a recunoscut că este nevoie de studii suplimentare pentru a explica această calitate a tomografului, savantul american a adăugat: “Ipoteza noastră este că un număr mare de cancere aflate în primul stadiu, care ar putea deveni fatale, au fost vindecate în cazul pacienţilor cărora li s-a efectuat o tomografie elicoidală”.

Tomograful elicoidal permite reprezentarea în 2D sau 3D a toracelui unui pacient, cu ajutorul unui fascicul de raze X.

Cercetătorii americani au constatat că pacienţii care au fost examinaţi cu ajutorul tomografului au prezentat o probabilitate de mortalitate – din cauza cancerului pulmonar – cu 20% mai mică în raport cu pacienţii care au fost testaţi cu raze X.

sursa realitatea.net

Tomograful, mai eficient pentru depistarea cancerului pulmonar decât razele X
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.