Jun 282010
 

Sistemele de supravghere video şi audio, pe care Autoritatea Europeană pentru Securitate Aeroportuară intenţionează să le amplaseze la bordul avioanelor ar fi foarte utile pentru echipaje, dar vor fi greu de implementat, pentru că ar îngrădi libertăţile civile.

Europenii finanţează un proiect prin care intenţionează să ajungă să poată detecta comportamentele suspecte ale pasagerilor avioanelor. Publicaţia englezească The Independent scrie că proiectul Bruxelles-ului, prin care sunt prevăzute instalarea de camere, microfoane, detectoare de explozibile şi un sistem computerizatcomplicat, le-ar fi de mare ajutor piloţilor, avertizându-i din timp, dar ar îngrădi libertăţile civile.

Echipa de la Universitatea Reading, însărcinată cu punerea în aplicare a proiectului, a efectuat deja teste ale sistemului computerizat  pe un avion  British Aerospace şi pe o machetă de Airbus. Asemenea sisteme au fost trimise pe aeroporturi din întreaga lume, folosind sistemele video cu circuit închis pentru a strânge şi a analiza informaţii. Este vorba, de fapt, de extinderea sistemelor de supraveghere din gări şi aeroporturi la bordul avioanelor.

Programul vrea să detecteze comportamente sau evenimente ciudate, cum ar fi un bagaj nesupravegheat sau o persoană care se deplasează în sens invers fluxului de mulţime. La bordul avioanelor, camerele vor arăta dacă sunt pasageri agitaţi sau, de exemplu, dacă mai mulţi pasageri intră la toaletă în acelaşi timp.

Microfoanele ar înregistra convorbirile, pentru a idenfica conversaţiile despre terorism, iar în toalete vor fi amplasate detectoare de materiale explotibile, pentru a se evita asamblarea unor asemenea dispozitive la bord.

Toate aceste informaţii vor fi analizate computerizat, iar în cazul unor suspiciuni, cabina piloţilor va fi anunţată instantaneu.

Cu câteva luni în urmă, intenţia UE de a introduce la nivel comunitar scannere corporale pe aeroporturi a declanşat polemici dure.

Printre măsurile care vor fi luate se numără plasarea pasagerilor cu comportamente ciudate pe aeroport în locuri care sunt monitorizate mai bine la bordul avioanelor. Cei care concep programul se confruntă însă cu problema indentificării comportamentelor cu adevărat dăunătoare. “Vrem să evităm să spunem că toţi pasagerii nervoşi sunt potenţiali terorişti”, au declarat cercetătorii.

O asemenea tehnologie ar fi evitat tentativa de atentat din ziua de Crăciun a anului 2009. Dacă ar fi existat un sistem de supraveghere automat, s-ar fi văzut că bărbatul era agitat şi că a petrecut mult timp la toaletă, încercând să detoneze bomba, spun experţii.

Cercetarea este plătită de către Autoritatea Europeană pentru Securitate Aeroportuară, în cadrul programului Viitorul Program de Mediu European, dar se aşteaptă ca banii pentru implementarea sistemului să fie daţi de către industria aviatică.

Costurile vor fi resimţite şi de către pasageri, preţul biletelor putând fi mărit, dar acest lucru va fi nesemnificativ, în comparaţie cu beneficiile îndepărtării unui risc terorist.

sursa realitatea.net

UE ne va spiona în avioane, pentru a îndepărta terorismul
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.