Jun 272011
 

 

Un asteroid de mărimea unui autocar va trece astăzi extrem de aproape de Pământ, însă nu reprezintă niciun risc pentru planeta noastră.

 

NASA a recalculat momentul în care un asteroid de mici dimensiuni se va afla cel mai aproape de Pământ luni, 27 iunie. Astfel, la ora 17.14 GMT (20.14 ora României) luni, 27 iunie, asteroidul se va afla la 12.000 de kilometri de suprafaţa Pământului. În acel moment, el se va afla deasupra Antarcticii.

Asteroidul 2011 MD a fost descoperit miercuri, pe 22 iunie, de LINEAR, o pereche de telescoape robotice din New Mexico, care scanează cerul în căutarea asteroizilor din apropierea Pământului. Cercetătorii estimează că asteroidul acesta are între 9 şi 30 de metri lăţime.

Potrivit NASA, un obiect de astfel de dimensiuni trece pe lângă Terra la aproximativ fiecare şase ani, în medie.

Nu există nicio şansă ca asteroidul 2011 MD să lovească Pământul, dar oamenii de ştiinţă vor folosi această ocazie pentru a-l studia îndeaproape”, au scris astronomii de la NASA pe Twitter.

Chiar dacă asteroidul ar intra în atmosfera Pământului, cel mai probabil nu ar mai ajunge pe suprafaţa lui, întrucât s-ar dezintegra, au adăugat cercetătorii.

Asteroidul se va apropia mult de Pământ, însă nu reprezintă un record: pe 4 februarie 2011, asteroidul 2011 CQ1 a ajuns la 5.471km faţă de suprafaţa terestră.

Cu câteva ore înainte de apropierea sa maximă, 2011 MD va putea fi văzut  cu ajutorul telescoapelor neprofesioniste medii şi mari, însă cu mare greutate, întrucât este foarte mic.

Asteroidul va trece atât de aproape, încât gravitaţia Pământului va altera traiectoria asteroidului. Când se va apropia de Terra, el va trece prin zona sateliţilor geosincroni, însă şansele de coliziune cu ei sau cu deşeurile spaţiale sunt extrem de reduse.

Money

MONEY.ro


Un asteroid va trece astăzi foarte aproape de Pământ
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)