Mar 112011
 

 

Un puternic cutremur cu magnitudinea de 8,9 a zguduit vineri dimineaţă, în jurul orei 7:30, coasta de nord-est a Japoniei. Seismul a fost urmat de tsunami. A fost emisă alertă de tsunami şi pentru Rusia, Insulele Marcus, Hawaii şi Marinele de Nord

 

Oraşul Onahama a fost lovit de valuri de 4 metri care au măturat totul în cale. Un tsunami de patru metri înălţime a fost observat în prefectura Iwate şi a provocat pagube la Kamaishi.

Cutremurul s-a produs la o adândime de 24 de kilometri, la 376 de kilometri de Tokio.La puţin timp după cutremur au avut loc două replici de 6,4, la interval de un minut. Acestea au fost urmate la scurt timp de o nouă replică, cu magnitudinea de 6 grade.

Vor fi replici pe o perioadă destul de mare de timp. Replicile sunt în funcţie de cutremurul principal. O lună, două vor fi replici. Ca mărime pot fi destul de mari. E unul dintre cele mai mari cutremure. Exceptând cutremurul de 9,4 din Sumatra, e cel mai mare din ultimii 20 de ani. Japonezii sunt bine pregătiţi, dar la asemenea magnitudine e greu să faci faţă acestor efecte catastrostofale”, a declarat Mircea Rădulian, director ştiinţific al Institutului de Fizică a Pământului.

În oraşul Onahama, din districtul Fukushima, au fost luate de valuri case şi maşini. VEZI VIDEO

Vase militare de la baza Yokosuka au primit ordin să plece spre prefectura Miyagi, cea mai apropiată de epicentrul seismului, relatează agenţia Kyodo. De asemenea, Ministerul Apărării a trimis opt avioane de luptă pentru a survola zona afectată.

Trenurile şi garniturile de metrou din Tokyo au fost blocate.

Cinci centrale nucleare au fost închise în Japonia, în urma cutremurului , relatează BBC News Online.

“Unele dintre centrale au fost închise automat niciun material radioactiv nu s-a scurs în exterior în urma acestui cutremur. A fost înfiinţat un grup de răspuns eu îl conduc. Vom asigura siguranţa populaţiei. Cerem poporului nipon sa fie precaut şi să fie la curent cu informaţiile transmise de radio şi televiziuni, cerem populatiei să-şi păstreze calmul”, a declarat premierul nipon.

Citeşte şi Alerta de tsunami, extinsă pentru aproape toate coastele Pacificului

Cutremurul din Japonia s-a simţit până la 2500 de kilometri distanţă, la Beijing

Incendiu la o centrală nucleară din prefectura Miyagi

Cu doar două zile în urmă, coasta de nord-est a Japoniei a fost zguduită de un alt seism, cu magnitudinea de moment de 7,2, la o adâncime de doar 14 kilometri sub fundul mării, ceea ce a determinat declanşarea unei alerte de tsunami.

Cutremurele sunt un fenomen obişnuit în Japonia, aici aflându-se una dintre cele mai active arii seismice din lume. Aproape 20% dintre cutremurele cu magnitudine mai mare de 6 se produc în regiunea Japoniei.

În octombrie 2004, un cutremur cu magnitudinea de 6,8 a afectat regiunea Niigata, din nord, provocând moartea a 65 de oameni şi rănirea altor 3.000. A fost cel mai grav seism de la cutremurul cu magnitudinea de 7,3 care a lovit în 1995 oraşul Kobe, când au murit mai mult de 6.400 de persoane.

sursa realitatea.net

 

Un cutremur cu magnitudinea 8,9 a zguduit Japonia. S-au produs mai multe tsunami VIDEO
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)