Jun 012010
 

89 de români mor zilnic din cauza fumatului, iar în acest secol consumul de tutun ar putea ucide un miliard de oameni din toată lumea, a anunţat, ieri, Ministerul Sănătăţii, cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun

Patru români mor în fiecare oră din cauza efectelor nocive ale fumatului, informează Ministerul Sănătăţii. Pentru a reduce rata de mortalitate cauzată de acest viciu, Ministerul Sănătţii a alocat în acest an nu mai puţin de 5. 183. 000 lei. ”Din aceşti bani un număr de aproximativ 23.000 de persoane vor beneficia, gratuit, de tratament medicamentos specific pentru a fi ajutaţi să renunţe la fumat. De asemenea, un număr de 85 medici şi psihologi vor sta la dispoziţia celor care doresc consiliere psihologică pentru a putea renunţa la fumat”, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

În anii anteriori, programul desfăşurat de minister a dus la o scădere a prevalenţei fumatului de la 35,1 la sută în 2003 la 27,8 la sută în 2009, descreşterea provenind din scăderea masivă a fumatului la bărbaţi (de la 46,4 la 33 la sută), care este însă combinată cu creşterea moderată a fumatului la femei (de la 24,1 la 27,1 la sută), mai ales în rândul fetelor.

Pentru a marca Ziua mondială fără Tutun, în unităţile sanitare din întreaga ţară au fost afişate, ieri, mesaje precum “89 de oameni mor în fiecare zi în România din cauza fumatului, echivalentul a patru oameni pe oră!”, “La fiecare 15 minute, un român moare din cauza fumatului!”, “50 la sută din fumătorii de acum vor muri de boli legate de fumat dacă nu renunţă!”, “Tutunul este singura cauză clară a unei morţi care poate fi evitată!” sau “La un nefumător, fumatul pasiv creşte riscul bolilor cardiace cu 25 la sută şi al cancerului pulmonar cu 20 – 30 la sută! “.

sursa realitatea.net

Un român moare, la fiecare 15 minute, din cauza fumatului
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.