Aug 022010
 

De la an la an, universităţile româneşti cer tot mai mulţi bani studenţilor. În unele cazuri, taxele de şcolarizare au ajuns să le depăşească pe cele percepute la facultăţile din alte ţări europene sau chiar din Canada.

Universităţile româneşti nu se regăsesc în topul 500 al celor mai bune universităţi din România,  dar se remarcă la nivel internaţional prin cuantumul mare al taxei de şcolarizare percepute.

Astfel, dacă un an la o universitate politehnică din România ajunge la 1.000 de euro, în Bulgaria, taxa anuală de şcolarizare la o universitate cu acelaşi profil este doar 800 de euro, în timp ce în Danemarca, Cehia sau Canada nu se percepe deloc taxă.

Diferenţe mici sunt şi în cazul universităţior de medicină. Astfel, la Facultatea de Medicină din Cluj,  un an  costă 1760 de euro pe an, în timp ce la Universitatea din Bologna, taxa anuală de şcolarizare este de 1.900 de euro.

De altfel, universităţile de stat în România sunt chiar mai scumpe decât cele private. Taxele de şcolarizare anuale, stabilite la universităţile publice, pentru studenţii care nu sunt admişi pe locuri subvenţionate de la buget, sunt şi de şase ori mai mari decât cele cerute de instituţiile de învăţământ private. Cea mai mare taxă din învăţământul de stat este de 10.000 de lei, la Universitatea de Vest din Timişoara.

sursa realitatea.net

Universităţile din România, mai scumpe decât cele din străinătate
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.