Aug 292010
 

O monitorizare realizată de agenţia MediaIQ arată că cei mai mediatizaţi intelectuali români sunt Andrei Marga, Mircea Cărtărescu şi Vladimir Tismăneanu.

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Andrei Marga, este cel mai mediatizat intelectual român, arată un studiu realizat de MediaIQ în perioada 15 februarie – 20 august 2010. Marga a beneficiat din plin de sprijinul presei clujene în acest sens, 30% din menţionările termenului cheie “Andrei Marga” au fost făcute de City News şi Ziua de Cluj, primul un site de ştiri cu informaţii din mai multe zone ale ţării (printer care şi Cluj), cel de-al doilea o publicaţie locală, clujeană. În plus, numele lui Andrei Marga apare în 218 articole din domeniul Politic, cu 10 mai mult decât în domeniul Educaţie. Marga are în total 385 de apariţii.

Poziţia secundă este ocupată de poetul Mircea Cărtărescu. Autorul a avut doar 325 de apariţii în ultimele şase luni, în 97 de surse media. Acesta este urmat de istoricul Vladimir Tismăneanu, cu 319 apariţii, actorul Ion Caramitru (308) şi scriitorul Mircea Dinescu (304).

Filosofii Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu şi Horia Roman Patapievici a fost mediatizaţi modest în presa românească. Cei trei oameni de cultură au înregistrat sub 300 de apariţii în presa ultimelor şase luni. Pe locul 9 se află academicianul Răzvan Theodorescu, iar pe 10 – actorul Dan Puric.

Nici politologul Cristian Pârvulescu,  nici scriitorul Stelian Tănase, criticul Nicolae Manolescu şi nici analistul politic Emil Hurezeanu nu au înregistrat un număr mare de menţionări în media. În ciuda faptului că sunt personaje prezente în talk-show-urile televiziunilor româneşti. Dacă Stelian Tănase a înregistrat puţin peste 203 apariţii în sursele media, Emil Hurezeanu a avut puţin peste 100 de menţionări în presa autohtonă, arată studiul.

Bianca lui Bote, de opt ori mai mediatizată decât Marga

Vedetele mondene stau infinit mai bine la capitolul mediatizare, susţine MediaIQ. Bianca Drăguşanu, cea mai mediatizată vedetă feminină, a apărut în ultimele şase luni ale acestui an de 2.329 apariţii în presa autohtonă. De aproape 8 ori mai mult decât a avut Andrei Marga. Pe locul secund se află Monica Columbeanu, iar pe trei – Paula Seling. Mihaela Rădulescu e pe locul patru, Simona Sensual, pe şase.

Motivul: puţinele publicaţii de profil care promovează cultura şi oamenii care o reprezintă, dar şi implicarea acestora în actualitatea autohtonă.

În ceea ce priveşte mediile de comunicare care au menţionat cei 30 de oameni de cultură, pe primul loc cu cele mai multe articole sunt cotidianele naţionale, cu peste 1.400 de materiale de presă. Acestea sunt urmate de publicaţiile online generaliste sau de nişă (933) şi cotidianele locale (500).

780 de site-uri monitorizate

Monitorizarea MediaIQ a fost realizată în perioada 15 februarie – 20 august 2010 şi a inclus 780 de surse media (bloguri, agenţii de presă, site-uri generaliste, dar şi specializate, variantele online ale celor mai importante publicaţii naţionale şi locale, dar şi ale principalelor posturi de televiziune).

sursa realitatea.net

Vedete contra intelectuali: Bianca lui Bote şi Monica Columbeanu vs. Cărtărescu şi Andrei Marga
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.