Jun 272010
 

În urmă cu 75 de milioane de ani, nimic nu se pierdea în natură, mamiferele de atunci având grijă să "recicleze" oasele dinozaurilor.

Animale de mărimea veveriţelor au ronţăit scheletele de triceratops şi ale altor dinozauri, lăsând în urmă semne distincte pe oasele reptilelor gigantice.

Muşcăturile au o vechime de circa 75 de milioane de ani, dintr-o perioadă foarte apropiată de dispariţia dinozaurilor. Sunt cele mai vechi urme de dinţi de mamifere identificate până acum. Deşi mamifere au coexistat cu dinozaurii, se credea că decăderea dinozaurilor a fost evenimentul care a dat naştere marilor mamifere.

Oamenii de ştiinţă au descoperit aceste urme de muşcături în timpul unor lucrări în Canada, dar şi după analiza mai multor fosile de la muzeul Universităţii din Cleveland. „Urmele au ieşit în evidenţă pentru mine pentru că mi-am adus aminte de semnele de pe coarnele de cerb pe care tatăl meu le aducea acasă, când eram tânăr”, a declarat cercetătorul Nicholas Longrich, paleontolog la Univsersitatea Yale din New Haven.

Urmele au fost identificate prima oară pe coastele unui dinozaur care aparţineau unor animale masivie precum triceratops sau hadrozauri. Muşcăturile au fost observate şi pe femurul unei reptile acvatice, Champsosaurus.

Toate semnele aveau dimensiuni între 4 şi 7 milimetri lungime şi un milimetru lăţime, ceea ce sugerează că au fost făcute de animale de mărimea unor veveriţe. Acestea animale aveau dinţi opozabili, trăsătură specifică mamiferelor de atunci. Cercetătorii cred că este vorba de o specie dispărută acum numită Multituberculata.

Animalele ronţăiau aceste oase pentru mineralele pe care le conţineau şi nu pentru carne, a mai adăugat Longrich. „Oasele erau un fel de supliment la alimentaţie”.

Longrich şi Michael Ryan au detaliat descoperirile lor într-un studiu publicat în jurnalul ştiinţific Paleontology.

sursa realitatea.net

Veveriţele ronţăiau oasele dinozaurilor
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.