Apr 142010
 

Guvernul României a decretat zi de doliu naţional duminică, 18 aprilie, în memoria victimelor accidentului aviatic de la Smolensk în care preşedintele polonez, Lech Kaczynski, şi alte zeci de demnitari polonezi şi-au pierdut viaţa.

Duminică, 18 aprilie, va fi zi de doliu naţional în memoria victimelor accidentului aviatic de la Smolensk în care şi-au pierdut viaţa 96 de persoane, între care preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, şi soţia sa Maria Kaczynska.

Pe 18 aprilie, toate instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale vor arbora drapelul României în bernă. Drapelul se mai arborează în bernă la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituţiilor de învăţământ, instituţiilor de cultură şi misiunilor diplomatice ale României şi la punctele pentru trecerea frontierei – înaeroporturi şi în gări, a anunţat biroul de presă al Guvernului.

În această zi, posturile naţionale de radio şi de televiziune vor avea obligaţia de a-şi adapta programul “în mod corespunzător”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

Ultima zi de doliu naţional pe teritoriul României a fost declarată pe 3 august 2007, când au avut loc funeraliile Patriarhului Teoctist al Bisericii Ortodoxe Române.

Şi 8 aprilie 2005, ziua în care au avut loc funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea, a fost declarată zi de doliu naţional pe teritoriul României. Guvernul României a mai declarat zi de doliu pe 14 martie 2004, în memoria victimelor atacului terorist de la Madrid şi în semn de solidaritate cu poporul spaniol. Şi atacul terorist din 11 septembrie 2001 din SUA a determinat declararea unei zile de doliu naţional. A fost un semnal că ţara noastră este alături de celelalte state ale lumii în lupta împotriva terorismului. Pe 14 septembrie 2001, la ora 12, toate activităţile au fost întrerupte timp de 3 minute pentru păstrarea unui moment de reculegere.

Sâmbătă dimineaţă, avionul în care se afla preşedintele polonez, Lech Kaczynski, un Tupolev-154, s-a prăbuşit la aterizare lângă oraşul Peşorsk, regiunea Smolensk, în condiţii de ceaţă deasă. Preşedintele Poloniei a murit.

Delegaţia poloneză se ducea la comemorarea masacrului din Katyn din 1940, când mii de ofiţeri polonezi au fost executaţi de armata sovietică.

Trupul preşedintelui a fost adus duminică la Varşovia, unde a fost primit cu onoruri militare, iar începând de marţi este expus în Palatul prezidenţial, unde populaţia îi va putea aduce un ultim omagiu.

Lech Kaczynski urmează să fie înmormântat, alături de soţia sa Maria, ale cărei rămăşite au fost repatriate marţi.

sursa:realitatea.net

Zi de doliu naţional pe 18 aprilie în România, în memoria victimelor de la Smolensk
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.